Op zaterdag 28 maart 2020 vindt de prijsuitreiking plaats van de Groene Camera, dé fotoprijs voor natuurfotografen uit Nederland en België. Voor de drie verschillende onderdelen en acht verschillende categorieën werden ruim 6.000 beelden ingestuurd.

Samenwerking
De Groene Camera is een initiatief van Natuurfotografie Magazine en PiXFACTORY in samenwerking met het MUSEON. De foto’s van de winnaars en runner-ups worden geëxposeerd in het MUSEON in Den Haag. Deze organisaties hebben als doelstelling natuurfotografie te bevorderen en bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

De Groene Camera
Natuurfotografie speelt een belangrijke rol in het – al dan niet onbewust- versterken van het besef dat onze natuur mooi en bijzonder en daarom ook iets om zuinig op te zijn. Deze gedachte is de motivatie geweest van de initiatiefnemers Jan Vermeer en Daan Schoonhoven bij het in het leven roepen van de natuurfotografieprijs de Groene Camera. De Groene Camera onderscheidt zich door uitsluitend foto’s te accepteren die in Nederland of België zijn gemaakt. Schoonhoven zegt hierover: “Het is een heel bewuste keuze om alleen foto’s uit de Lage Landen te accepteren. Ten eerste willen we graag onze natuur voor het voetlicht brengen en de diversiteit en schoonheid ervan laten zien. Ten tweede is het eerlijker voor de deelnemende fotografen omdat je geen leeuwen en toekans hoeft te vergelijken met een roodborstje of ree”.

Jury
De jury bestaat dit jaar uit de volgende personen: Peter de Haan – directeur Museon, Diana Bokje – fotocoach, Bart Siebelink – docent kunstacademie, Robin Kraaij – ecoloog en Lars Soerink – fotograaf, filmer en ecoloog.

De Groene Camera telt drie onderdelen:

Het eerste onderdeel is de prijs voor de beste serie, het tweede onderdeel valt uiteen in acht verschillende categorieën. Jongeren onder de 18 jaar kunnen meedingen naar de prijs natuurfotografietalent van het jaar. Per onderdeel en categorie is er een winnaar, een ‘runner-up’ en vijf eervolle vermeldingen.

Via deze link zijn alle categoriewinnaars van de Groene Camera van vorig jaar te bekijken.